Nowe doniesienia GIS na temat cholery w Polsce

„`html
Pacjentka z podejrzeniem cholery trafiła do szpitala w Szczecinie
W minioną sobotę do szpitala wojewódzkiego w Szczecinie została przewieziona pacjentka ze szpitala w Stargardzie z podejrzeniem zakażenia cholerą. W jej organizmie wykryto obecność bakterii wywołującej cholerę. Jednak potwierdzenie zakażenia jest możliwe dopiero po zidentyfikowaniu toksyny produkowanej przez te bakterie. Obecnie trwają badania, które mają jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć zakażenie.
Działania epidemiologiczne: kwarantanna i nadzór
Według danych przekazanych w czwartek rano przez rzecznika Głównego Inspektoratu Sanitarnego, objęto kwarantanną siedem osób, natomiast 50 osób znalazło się pod nadzorem epidemiologicznym. Dla części z nich restrykcje już zakończono. Osoby te nie wykazywały żadnych objawów mogących świadczyć o zachorowaniu na cholerę.
- Kwarantanna trwała pięć dni – taki jest okres wylęgania choroby.
- Po jej zakończeniu osoby wróciły do codziennych zajęć.
- W pozostałej grupie monitorowanych osób nie odnotowano niepokojących objawów, więc ryzyko powstania ogniska choroby jest niewielkie.
Rozwój sytuacji i stan pacjentki
Początkowo decyzją służb sanitarnych domową kwarantanną objęto 26 osób, a nadzorem epidemiologicznym otoczono 85 osób. Obecność bakterii cholery u starszej kobiety z Stargardu potwierdzono w dwóch niezależnych laboratoriach. Jej stan zdrowia pozostaje stabilny.
Charakterystyka cholery i przebieg zakażenia
U większości osób chorych na cholerę (około 80%) dolegliwości mają łagodny lub umiarkowany charakter. Natomiast u 10-20% zakażonych rozwija się silna, wodnista biegunka, prowadząca do groźnego odwodnienia. W takiej sytuacji może dojść do ostrej niewydolności nerek, zaburzeń elektrolitowych, a nawet śmierci.
- Śmiertelność u osób prawidłowo leczonych cholery utrzymuje się na poziomie około 1%.
- W przypadku braku leczenia, śmiertelność wynosi nawet 50-70%.
Czym jest cholera?
Cholera to ostra choroba zakaźna układu pokarmowego, której źródłem jest bakteria Vibrio cholerae. Zazwyczaj dochodzi do zakażenia poprzez spożycie skażonej wody lub żywności. Choroba może rozwinąć się w bardzo krótkim czasie – od kilku godzin do kilku dni po kontakcie z drobnoustrojem.
Typowe symptomy cholery obejmują:
- bardzo wodnistą biegunkę,
- wymioty,
- odwodnienie,
- skurcze mięśni.
Choroba ta niezwykle rzadko pojawia się w krajach wysoko rozwiniętych. Nadal jednak występuje w Afryce, Azji Południowej, Ameryce Środkowej i Południowej, szczególnie w miejscach o niskim poziomie higieny i utrudnionym dostępie do czystej wody.
„`