Problematyczne skutki spożywania kawy z ekspresu według lekarzy
Kapsułkowy ekspres do kawy – prosto i tanio
Przyznam, że od lat jestem użytkownikiem ekspresu do kawy na kapsułki. Kupiłem go za ułamek kwoty potrzebnej na pełnoprawną maszynę rodem z kawiarni, zajmuje mało miejsca, a ja nie muszę martwić się fusami czy skomplikowaną konserwacją poszczególnych części.
Obsługa ogranicza się do wsadzenia kapsułki i naciśnięcia przycisku – okazjonalnie do nalania wody i uruchomienia procedury czyszczącej. Wszystko to jest banalne. Ale niekoniecznie zdrowe.
Czy kawa w kapsułkach jest zdrowa?
Jak się okazuje, eksperci zajmujący się naszym zdrowiem mają sporo do zarzucenia popularnym ekspresom. Popularnym, bo coraz więcej Polaków i nie tylko decyduje się na zakup takiej maszynki do przygotowywania kawy i napojów kawowych.
Pierwszy dotyczy naszego zdrowia, a nawet i diety. Taka kawa często jest kawą jedynie z pozoru. W rzeczywistości w składzie zawartości kapsułki znajdziemy nie tylko mielone ziarna, ale sporo dodatków smakowych, na przykład cukier.
Jasne, słodki smak ciepłego napoju jest przyjemny, jednak w ten sposób nieswiadomie przyjmujemy więcej cukru, niż mogłoby się nam wydawać. Jest to o tyle niekorzystne, że przecież kawa sama w sobie jest w procesie dbania o linię czymś jak najbardziej odpowiednim – ale bez cukru i zbędnych dodatków. Może zatem dojść do sytuacji, w której smakosz kawy zaczyna tyć.
Wszystko przez „nieumyślne” dodatki będące jedynie wariacją na temat kawy, nie zaś tradycyjnym, czarnym napojem.
Drugi zarzut dotyczy tego, jakie substancje przyjmujemy poza kawą i jej dodatkami. To wynika z samych kapsułek, które czasami są wykonane z plastiku, a w niektórych modelach ekspresów stosuje się takie stworzone z aluminium.
Może to być np. bisfenol A, który do napoju dostaje się z uwagi na wpływ wysokiej temperatury na plastikową kapsułkę. Jakie może mieć konsekwencje dla naszego zdrowia?
Środowisko również cierpi
Nie da się przejść obojętnie wobec faktu wpływania kapsułek na środowisko naturalne. To dodatkowy produkt, który w większości przypadków staje się bezużyteczny zaraz po zużyciu. Po kapsułce ląduje w koszu na śmieci.
To oczywista i większa strata zasobu, niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych ekspresów, w których jedno opakowanie kawy wystarczy na znacznie więcej.
Istnieją na szczęście sposoby recyklingu opakowań, w które angażują się niektórzy producenci. Nie wszystkie są jednak powszechnie dostępne.
Producent na swojej stronie informuje, żeby zużyte kapsułki wyrzucić do odpadów zmieszanych, bo w środku znajdują się resztki kawy. Te, które pozostają puste (np. po mleku), powinny trafić do koszy na odpady sztuczne. Inaczej jest w przypadku firmy Jacobs. Ta oferuje darmowe torby do recyklingu.