20 lipca, 2024

wzoryikolory.pl

kolory życia codziennego

Bankrutuje jedna z najstarszych fabryk czekolady. Wszystkich pracowników czeka utrata pracy.

Bankrutuje jedna z najstarszych fabryk czekolady. Wszystkich pracowników czeka utrata pracy.

W 1848 roku, w Blois, w Centralnym Regionie Francji, młody cukiernik Victor-Auguste Poulain, wprowadził na rynek czekoladę Poulain. Kilka lat później, jako pierwszy we Francji rozpoczął uprzemysłowioną produkcję czekolady, kiedy ta była jeszcze uważana za produkt zdrowotny. Był także prekursorem organizowania kampanii marketingowych skierowanych do dzieci i rodzin.

W 1975 roku Chocolat Poulain była sponsorem Tour de France, a w 1988 r. kupił ją Cadbury Schweppes. Potem markę sprzedano Kraft Foods (później Mondelez International), a w 2017 roku została przejęta przez spółkę inwestycyjną Eurazeo. Chocolat Poulain połączono z czterema innymi firmami, m.in. Vichy, a także Rochers i utworzono Carambar & Co. Grupa posiada cztery zakłady przemysłowe i zatrudnia ponad tysiąc osób.

Niedawno Eurazeo zobowiązało się zainwestować w ich modernizację 35 mln euro. 60 proc. stanowić mają wyrobów cukierniczych i 40 proc. – czekolady – informuje „La Nouvelle République”. Decyzję zamknięcia zabytkowej fabryki Eurazeo uzasadnia spadkiem rentowności wobec silnej konkurencji w tym sektorze z gigantami takimi jak Nestle, Milka czy Lindt.

Grupa musi też stawić czoła rosnącym kosztom energii i cukru, a przede wszystkim gwałtownemu wzrostowi cen kakao. Przypomina, że pod koniec marca, po raz pierwszy w swojej historii przekroczyła ona 9 tys. dolarów za tonę, w porównaniu do niecałych 4200 dolarów w styczniu.

Plan likwidacji fabryki zostanie oficjalnie ogłoszony 13 czerwca podczas nadzwyczajnego posiedzenia Komisji Społeczno-Ekonomicznej. Zgromadzeni omówią m.in. dane dotyczące sytuacji ekonomicznej oraz proces poszukiwania nabywców.

Dyrekcja Poulain zapewnia, że jest „zdeterminowana wspierać każdego ze 109 pracowników w zdobyciu nowej pracy”. Decyzja o likwidacji nie przekonuje załogi. Pracownicy potwierdzają, że Informują, że w 2023 roku zakład zaprzestał produkcji czekolady w proszku na rynek zagraniczny. Oznaczało to zmniejszenie produkcji o 18 proc.

Przypominają jednak, że w 2022 roku fabryka skorzystała z pomocy państwa w wysokości 200 tys. euro. Przeciwko likwidacji fabryki są lokalne i regionalne władze. „Sprzeciwiamy się, aby zniknęła cześć naszej historii przemysłowej. Poulain wytwarza swoją czekoladę w Blois od 1848 roku. Wyrażamy nasze całkowite wsparcie dla prawie 110 pracowników i ich rodzin” – napisano w oświadczeniu.

Twierdzą, że po bankructwie i tak zostaną one podzielone na działki, a potem rozparcelowane. Chocolat Poulain znana jest z czekolad, batonów czekoladowych, czekolad w kremie, a także z produktu Poulain Orange, będącego mieszanką napojów czekoladowych. Symbolem marki jest skaczący źrebak. „Poulain” – jak nazywał się twórca marki – po francusku oznacza „źrebak”.